Så jämkar du skatten – och ökar din månadsinkomst

Av Felicia Schön

16 nov 23

Share

Efter tuffa år för ekonomin är det sannolikt många som blir glada över en extra insättning på kontot i form av skatteåterbäring. Men kanske hade det varit ännu bättre för dig och din ekonomi att jämka skatten och få lite mer pengar in på kontot varje månad istället? Så vad är då jämkning? När ska man jämka? Finns det några för- eller nackdelar?

2023 var det ca 5,6 miljoner svenskar som fick tillbaka i snitt 10 000 kronor i skatteåterbäring. Många jublar över skatteåterbäringen och det är vanligt att den som får mest blir allra gladast. Men är en stor summa i skatteåterbäring verkligen något att sträva efter? Det du ska tänka på är att skatteåterbäringen är pengar som du får tillbaka för att du från början har betalat för mycket. Det betyder i praktiken att det är pengar som du själv hade kunnat ha från början och satt i arbete genom att till exempel investera på börsen eller använt för att betala de högre kostnaderna som många upplevt under året.

Vad är jämka?

Om du brukar få stora belopp tillbaka i skatteåterbäring kan du ansöka om jämkning via Skatteverket. Rent konkret betyder det att din arbetsgivare drar mindre skatt på din månadslön, så du får en större summa in på kontot varje månad. Hur mycket mer pengar du får ut är väldigt individuellt och beror mycket på dina inkomster, bidrag, kapitalvinster, räntekostnader och allt däremellan.

För att se vad som gäller för just dig är det enklast att gå igenom ansökningsstegen via Skatteverkets e-tjänst, se till att ha din deklaration och senaste lönespecifikation nära till hands.

Du kan ansöka om skattejämkning när som helst under året, men för att få skattejämkning redan från januari 2024 så behöver du ansöka senast 19 november 2023.

När kan det vara bra att jämka?

Vanliga anledningar till att man får tillbaka stora belopp i skatteåterbäring är:

  • Om du har bolån och har höga räntekostnader, eftersom ränteavdraget gör att man får tillbaka 30% av räntekostnader upp till 100 000 kronor, därefter 21% (gäller per person).
  • Vid höga kostnader för resor som du får göra avdrag för.
  • Vid ojämna inkomster under året.
  • Om du bara har jobbat delar under året.

Räntehöjningarna 2022-2023 har lett till betydligt högre räntekostnader för många, vilket kan göra det aktuellt att jämka. Jämkning funkar dock bäst när man har ökade kostnader under mer än bara ett år – mer om det nedan under ”kan det finnas några nackdelar med att jämka?”.

Annons

Vilka är fördelarna med att jämka?

  • Ökar pengarna i hushållsbudgeten
    Är det tufft att få pengarna att räcka varje månad med ränteutgifter och andra levnadskostnader som ska betalas? Genom att jämka har du möjlighet att öka din månadsinkomst genom att jämka och få tillbaka skatteåterbäringen direkt på din lön uppdelat per månad – givet att du räknar med att få tillbaka.
  • Möjlighet att investera varje månad och få avkastning
    Genom att jämka och få tillbaka pengar varje månad istället för en klumpsumma en gång om året kan du löpande investera pengarna genom månadsspar och då få möjlighet att dessutom få pengar på dina pengar – avkastning.

Låt oss ta ett exempel:

Alt 1. Du får tillbaka 10 000 kr på din skatteåterbäring, som du får ta del av året efter du tjänat ihop pengarna, dvs våren 2024 får du tillbaka för eventuella avdrag som du hade rätt till för året 2023. Du har 10 000 kr tidigast 15 månader efter du börjat tjäna ihop det.

Alt 2. Du jämkar skatten och istället för att få 10 000 kr i skatteåterbäring i efterhand som i alternativ 1, så får du 833 kr i månaden som du har möjlighet att investera. Om du investerar dessa genom ett månadsspar på börsen har du efter 15 månader möjligheten att istället ha 10 500 kr. Här kan du enkelt starta ett månadsspar i fonder. Om du är ny på att investera kan du ta del av ett kom igång-inlägg här.

Men du – glöm inte att skatteåterbäringen, precis som alla andra pengar, bara ska ligga på börsen om du kan låta de vara där under en längre tid. I räkneexemplet har jag räknat med 7% årlig avkastning, vilket är snittet över en längre tidsperiod. I verkligheten kan det svänga mer än så under ett enskilt år.

Kan det finnas några nackdelar med att jämka?

  • Om du anger fel uppgifter kan du få kvarskatt (restskatt)
    När du ansöker om jämkning får du själv fylla i uppgifter om t.ex dina räntekostnader, inkomster och betald skatt under året. Om något i din ekonomi förändras eller om du gör felberäkningar kan det finnas risk att istället få kvarskatt och behöva betala in till Skatteverket i samband med skatteåterbäring. Genom att vara noggrann när du fyller i din ansökan samt uppdatera din ansökan när något förändras, kan du undvika att hamna på kvarskatt.Tips! Om du inte behöver använda pengarna direkt till att täcka ökade räntekostnader eller andra akuta behov så kan du spara en del av pengarna du får ut på ett sparkonto med ränta. Då har du en buffert att ta av om du skulle få kvarskatt, plus lite extra ränta som du tjänat in under året. Starta ett månadssparande via autogiro direkt till sparkontot med ränta så sköter det sig själv.
  • Om du är bättre på att spara en klumpsumma än på att månadsspara
    Här gäller det att känna sig själv. Vet du med dig att du kommer spendera pengarna på onödiga saker om du får de utbetalt månadsvis istället för att täcka nödvändiga kostnader eller investera? Ja men då är det nog ändå bättre att hoppa över att jämka och göra investeringen när klumpsumman hamnar på kontot.

Vad hade du helst gjort, jämkat eller väntat på skatteåterbäringen?
/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg