Datum för skatteåterbäringen 2024 – så får du ut mest av pengarna
Då var det snart dags för många att få skatteåterbäring igen. I år väntas summorna som återbetalas vara rekordhöga eftersom räntekostnaderna (och därmed ränteavdragen) ökade så pass mycket förra året. Här går jag igenom hur du kan tänka för att få ut så mycket som möjligt av din skatteåterbäring!
Datum för deklarationen 2024
I år (2024) skickades deklarationen ut 4-8 mars via Skatteverket.
Om du inte gjorde några ändringar i din deklaration utan endast godkände senast 3 april så fick du skatteåterbäringen i april. Sista dagen för deklarartion var 2 maj för att få eventuell skatteåterbäring i början på juni.
Vill du hitta ditt deklarationsunderlag och kontobesked hos oss? Här hittar du vägledning för allt och lite till!
När kommer pengarna från skatteåterbäringen 2024?
Om du hade skatt att få tillbaka och godkände deklarationen senast 3 april utan att göra några ändringar så betalades skatteåterbäringen ut till dig mellan 9-12 april.
Om du har skatt att få tillbaka och eventuella ändringar är godkända får du en utbetalning av Skatteverket mellan 4-7 juni.
Se detaljer om datum och undantag på Skatteverket.
Annons
Hur använder just du skatteåterbäringen bäst?
Börja med att se till dig själv. Vilka behov har du? Nu när det kommer en klumpsumma med pengar har du chansen att ge din ekonomi ett försprång – eller komma i kapp. Försök se dessa steg som en prioriteringslista att utgå ifrån:
- Betala nödvändigheter först
Se till att alla nödvändiga kostnader är betalda – ränta, hyra, amortering, el, barnomsorg, mat osv. - Betala av de dyraste lånen
Om du har krediter och/eller snabblån/privatlån/konsumtionslån – prioritera att betala av dessa. Tumregel: högst ränta betalas av först. - Spara så du har en buffert
Tumregeln är att ha en buffert som är tillräckligt stor för att täcka dina utgifter i 2–3 månader. Om du behövt använda bufferten för att betala oväntat höga ränte- eller elkostnader så kan det vara läge att fylla på den igen så du kan känna dig ekonomiskt trygg. - Allt annat roligt sparande:
Till dina kortsiktigt mål – till exempel resa, bil, annan konsumtion. Sparas bäst på sparkonto med en bra ränta!Till dina långsiktiga mål – till exempel pension, framtid eller tillsvidare. Sparas bäst på börsen i aktiefonder eller aktier. - Ha roligt för pengarna!
Denna prioritetsordning är toppen att lägga på minnet för den kan man applicera på egentligen alla intäkter man får, även lön.
Spara eller investera skatteåterbäringen?
De 5,6 miljoner svenskar som fick skatteåterbäring förra året (2023) fick i snitt tillbaka drygt 10 000 kronor per person. Därför kommer jag utgå från den summan i exempel nedan.
Gör sparandet roligare genom att sätta upp ett sparmål i app eller på sajt!
- Sparkonto – om ditt mål är kortsiktigt
Om syftet med ditt sparande är till ett mål (kanske en bil, bostad eller resa?) på kort sikt där du behöver pengarna inom 4-5 år så bör pengarna inte placeras på börsen i aktiefonder eller aktier. Sparande på kort sikt mår allra bäst på ett sparkonto med bra ränta, alternativt i räntefonder (som i många fall är förknippade med lägre risk än börsen). - Investera – om ditt mål är långsiktigt
Om du vill spara dina pengar på lite längre sikt (5+ år) så kan det vara en smart idé att investera det i aktier eller aktiefonder för att de ska få förutsättningarna att växa.Hur mycket kan din investering bli?Visste du att 10 000 kr kan dubblas på 10 år om de investeras på börsen (räknat med en årlig snittavkastning på 7%)? För att dubbla samma summa på ett sparkonto med 2% ränta krävs det istället runt 35 år.Om du dessutom tar för vana att investera din skatteåterbäring på 10 000 kronor varje år, så har du efter lite mer än 30 år möjligheten att passera 1 miljon kronor, givet en årlig snittavkastning på 7%.
Aktier eller fonder?
Först och främst, det ena måste inte utesluta det andra – det går jättebra att kombinera båda delar. Men, jag brukar säga att fonder generellt är bäst för den som kanske saknar tid eller intresse för att hålla sig uppdaterad – men som ändå vill få möjligheten till bra avkastning. Aktier i kombination med fonder passar de som är mer intresserade och vill lägga ner mer tid.
Smarta verktyg för ditt fondsparande
För att förenkla valet av fonder har vi en hel drös med smarta verktyg som kan hjälpa till.
- Avanza Auto – för dig som vill ha att allt går på automatik.
- Fondportföljgeneratorn – för dig som vill ha förslag men möjlighet att välja själv.
- Fondlistan – för dig som vill välja och vraka själv.
Tänk på att sprida risken
Oavsett om du väljer aktier eller fonder så är det viktigast att sprida risken. Här kan du se vad du kan göra för att få så hög avkastning som möjligt – till så låg risk som möjligt.
Oavsett vad din skatteåterbäring går till så hoppas jag det blir ett trevligt tillskott i din ekonomi!
/Felicia
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.