Så säkrar du ett ekonomiskt jämlikt föräldraskap

Av Avanza

27 feb 23

Share

När man blir förälder kommer saker som ekonomi och ansvarsfördelning lätt i skymundan av allt annat som ett barn innebär. Därför är det viktigt att prata igenom hur ansvaret fördelas och hur det påverkar ekonomin, både individuellt och gemensamt. Så vad kan man göra tillsammans för att säkra ett mer jämlikt föräldraskap? Vi har tagit in experterna från fintech-företaget Charly som reder ut hur man kan tänka.

Kvinnors ekonomi påverkas mer än mäns när man ska bilda familj. Vissa kvinnor drabbas ekonomiskt redan under graviditeten då många behöver sjukskriva sig. Och när barnet väl kommit är det mammor som oftast tar ut den större del av föräldraledigheten, flest vab-dagar och går ner i arbetstid för att få ihop livspusslet.

Mammor riskerar 1,5 miljoner mindre i livsinkomst

Det påverkar i sin tur både löneutvecklingen, pensionen och i slutänden hela livsinkomsten. Det kan röra sig om hela 1,5 miljoner kronor mindre i livsinkomst för den förälder som tagit mer än hälften av tiden borta från arbetet för att ta hand om barn.

Enligt statistik från TCO kan man även se att kvinnors inkomster minskar snabbare och mer än männens efter att man fått barn. Skillnaderna som därmed uppstår i genomsnittsinkomsterna kvarstår sedan i nio år sett till de tio vanligaste yrkesgrupperna. Om den ena föräldern tar ut 76% av föräldraledigheten så uppstår det i snitt ett livsinkomsttapp på ca 400 000 kr enligt beräkningar gjorda i Charlys kalkylator. Men det går att förebygga det ekonomiska gapet inom familjen och det behöver inte vara så svårt.

Räkna ut hur mycket du ska spara till din partner

Så hur ser det ut i din familj? Hur stort är inkomsttappet mellan dig och den parten som varit borta mest från jobbet till följd av er gemensamma familj? Och vad gör ni åt det? Jo, genom att kompensationsspara till den förälder som tagit mest tid från arbetet kan ni enkelt säkra varandras framtida ekonomi. För att räkna ut hur mycket man behöver kompensationsspara kan ni använda Charlys kalkylator. Svara på sju enkla frågor, sen räknas det automatiskt ut en summa att spara till den som varit hemma mest.

Med hjälp av Charlys kompensationskalkylator har ni nu tagit reda på hur stor summa den föräldern som varit hemma mest bör få ta del av. Nästa steg är sedan att se till att partnern som ska kompenseras tar del av kompensationssumman. Vill ni komma igång redan idag görs det bäst genom att sätta upp ett månadssparande med autogiro från den ena föräldern till den andra.

Så startar du ett kompensationssparande hos Avanza

  1. Den förälder som ska bli kompenserad behöver bli kund och starta ett ISK hos oss.
  2. Den parten som ska spara åt den förälder som varit hemma mest startar en automatisk överföring till den personens ISK. Det gör ni enklast genom att sätta upp ett månadssparande via autogiro. Det funkar såklart även att göra manuella överföringar varje månad. Exempel: Säg att mamma Astrid varit hemma mest med barnen och pappa Arvid har under tiden arbetat. Då är det alltså Arvid som ska sätta upp en automatisk överföring för ett kompensationssparande till Astrids ISK.
  3. Föräldern som får ta del av kompensationen kan därefter själv välja vad som görs med pengarna. Men det bör behandlas som ett långsiktigt sparande, till exempel som ett privat pensionssparande och således investeras med hög risk i t.ex aktiefonder. Här kan du läsa om hur du kommer igång med ett börssparande.
  4. Se till att sparandet registreras som enskild egendom i äktenskapsförordet i det fall ni är gifta.

Vi vill att det ska vara enkelt att få en jämlik livsinkomst. Hoppas ni känner att ni är ett steg närmare på vägen!

/Lisa och Alexandra, grundare av Charly

Charly är ett fintech-företag som arbetar för att förändra de ekonomiska ojämlikheter som sker vid familjebildning. Där det är svårt att dela lika hjälper Charly er att veta hur ni ska kompensera varandra.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg