Så sparar andra till sin tjänstepension

Av Avanza

30 maj 22

Share

Pensionen är vårt mest långsiktiga sparande och därför är det också bra att våga ta risk för att ge sig själv en chans till god avkastning. Har du din tjänstepension hos oss finns det flera olika knep att ta till för att välja ut fonder och aktier. Men man kan också snegla på hur andra gör.

Ge dig själv upp till en miljon mer i pension

Varje månad avsätter din arbetsgivare en summa som du sen väljer hur den ska investeras via vår plattform. Till skillnad från de flesta andra aktörer kan du hos oss välja att investera i både fonder och aktier – helt utan skalavgifter. Det innebär att du kan välja från ett av marknadens bredaste utbud och få upp till en miljon mer i pension på grund av de slopade skalavgifterna. Du kan läsa mer om hur det funkar här. 

Börsen har en stigande trend

Men att spara på börsen i dag kan kännas både olustigt och svårt när svängarna är kraftiga och nedgångarna breda. Samtidigt kan ingen kan veta hur börsen kommer att gå i morgon men hittills har den faktiskt haft en genomsnittlig avkastning på ungefär 7% per år – trots perioder av riktigt tunga nedgångar. Börsens normaltillstånd är alltså stigande och det finns få alternativ till att få en god avkastning i det långsiktiga sparandet.

Annons

Så sparar andra till sin tjänstepension

Det absolut populäraste sparandet till tjänstepensionen hos oss är fonder. På 100 sparade kronor läggs 74 kronor i fonder, 17 kronor läggs i aktier och 8 kronor ligger kvar på kontot.

Populäraste fonderna i pensionssparandet

Fonder är alltså den populäraste sparformen i tjänstepensionssparandet hos oss. Gräver vi lite djupare i datan ser vi också att nästan hälften av kunderna har 1-2 fonder medan nästan en sjättedel av kunderna har fler än 9 fonder i sin portfölj.

De populäraste fonderna är alltså  global- och tillväxtmarknadsfonder. Endast två fonder med inriktning mot den svenska marknaden letar sig in på listan och det är Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Den fond som absolut flest personer har i sitt tjänstepensionssparande i är vår entréfond Avanza 75. Många väljer att låta hela sin tjänstepension ligga kvar i Avanza 75 vilket också förklarar varför många bara har 1-2 olika fonder i sitt sparande. Låt oss därför spana in vår entréfond lite extra.

Avanza 75, en prisbelönt och hållbar entrélösning

Avanza 75 är den fond du får om du inte gör några aktiva val till din tjänstepension. För en låg avgift får du en fond som investerar 75% i aktiefonder och 25% i räntefonder. Det ger en medelhög risknivå. Vi viktar regelbundet om innehaven så att relationen mellan aktier och räntor upprätthålls.

Tonvikten ligger på svenska, globala och tillväxtmarknadsorienterade aktiefonder.

Fonden är också hållbar då den får full pott i Morningstars hållbarhetsbetyg och har ett högre hållbarhetsvärde än snittet. Dessutom investerar den i bolag som gör ett positivt klimatarbete och har en låg Co2-risk. Här kan du läsa mer om hur man vet vilka fonder som är hållbara.

Populäraste aktierna i pensionssparandet

Våra kunder som har aktier i sin tjänstepension har en god riskspridning: nästan 38% har fler än 10 aktier i sin portfölj och följer därmed Aktiespararnas gyllene regel om 10-15 olika aktier från 5-6 olika branscher.

Även om vi på fondspararnas topplista såg en tydlig preferens för den internationella marknaden så domineras aktietopplistan av svensknoterade bolag. Bara Tesla och Apple letar sig in i den i övrigt blågula listan.

Vill du lära dig mer om pensionssparande?

Lycka till med ditt (långsiktiga) sparande

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg