Så utvecklar du din aktieportfölj!

Tycker du att det är roligt att investera i aktier men känner att du skulle vilja utveckla ditt aktiesparande? Kanske har du kommit igång och köpt dina första aktier men vill ha goda tips och råd för att vässa portföljen ännu mer. I det här inlägget tänker jag att vi ska kika lite närmare på hur du kan utveckla din aktieportfölj.

För dig som snarare vill komma igång med ditt aktiesparande så kan jag rekommendera blogginlägget ”Sommarsparskolan – så bygger du en aktieportfölj” där jag går igenom från grunden hur man bygger en framgångsrik aktieportfölj. Men… låt oss titta vidare på hur du som redan kommit igång med ett aktiesparande alltså kan ta det till nästa nivå.

Jag brukar säga att det förmodligen finns lika många investeringsfilosofier som investerare men om vi tar den genomsnittlige investeraren så ser vi ett antal förbättringsområden. Euroclears statistik över det svenska aktieägandet vittnar om att riskspridningen kan bli betydligt bättre. I snitt har vi 3,9 aktier i portföljen medan nästan varannna nöjer sig med en enda aktie i portföljen. Även om våra kunder glädjande nog har bättre riskspridning så är det alltjämt så att vi tenderar att ha en mycket koncentrerad portfölj.

Aktiespararnas 7 gyllene regler

Intresseorganisationen Aktiespararna är en samlingsplats för personer som är intresserade av sparande i allmänhet och aktier i synnerhet. De har tagit fram 7 Gyllene Regler för dig som investerar på börsen. Istället för att uppfinna hjulet på nytt så tänker jag mig att vi kikar lite närmare på dem.

  1. Sätt ett mål för ditt sparande i aktier och aktiefonder – var långsiktig
    Det brukar ju sägas att du bara bör investera pengar som du har råd att förlora. Självfallet vill man aldrig förlora alla pengar men att ha ett klart mål och syfte med sitt sparande är klokt. Om du sparar till en kontantinsats om 6 månader är det nog klokt att avstå börsen. Om du däremot har en långsiktig horisont så blir aktier desto mer aktuellt. Vad är slutmålet och hur tar du dig dit? Kan du tänka dig att ta lite högre risk och vänta på avkastningen så kanske tillväxtbolag är attraktivt. Vill du däremot ha löpande utdelningar och få en inkomstförstärkning så kanske det är utdelningsaktier som är aktuellt. Mer om hur du bygger en pengamaskin kan du lära om här.
  2. Investera regelbundet
    Att investera regelbundet är ett mycket kraftfullt sätt att sprida på risken. Självklart är det absolut mest lönsamma agerandet att köpa på botten och sälja på toppen, men den fingertoppskänslan är få förunnade. Genom att investera regelbundet eliminerar du den psykologiska effekten av att aktivt behöva ta köpbeslut. Då är sannolikheten stor att pengarna blir liggandes som torrt krut i sämre tider samtidigt som de snabbt investeras när börsen är het och aktiekurserna stiger kraftigt. Trots att vi vet att de bästa affärerna ofta görs i sämre tider samtidigt som en börs som redan stigit mycket faktiskt uttömt en del av potentialen i det korta perspektivet.Statistik från Fondbolagens förening visar att vi är mycket duktiga på att köpa aktiefonder efter börsuppgång och sälja dem efter nedgång. Precis tvärtom hur vi egentligen borde agera. Men vi är ju som bekant inte vandrande miniräknade utan påverkas när börsen faller och det gör ont i magen. I nedan bild ser du hur börsen svängt historiskt. Den som sparat löpande under de senaste 20 åren har blivit en betydligt större vinnare än den som bara investerade vid ett enda tillfälle, tack vare att köpen under IT-kraschen och finanskrisen faktiskt blev av, trots nästintill magsår.
  3. Kontrollera riskerna
    Det finns ju två olika typer av risker på marknaden, dels bolagsspecifik risk och dels marknadsrisk eller systematisk risk som den också kallas. Den systematiska risken är svår att diversifiera bort men du kan sänka portföljens risk avsevärt genom att helt sonika köpa fler olika aktier. En tumregel brukar sägas vara 10 – 15 aktier i 5 – 6 olika branscher. Ibland hör jag det sägas att den potentiella avkastningen sänks om du köper för många aktier i portföljen. Då vill jag påminna om att fondlegendaren Peter Lynch som förvaltade Fidelity Magellan under 13 år och levererade en genomsnittlig årlig avkastning på 29% hade över 1400 olika innehav.
  4. Var försiktig med belåning
    Belåning i portföljen kan vara ett kraftfullt verktyg för att öka avkastningen. Ett exempel på detta är AP7 Såfan, alltså det statliga alternativet i Premiepensionen som löpande använder belåning för att öka avkastningen. En belåning ökar svängningarna i portföljen, ungefär som om du sätter en betydligt tyngre person på andra sidan gungbrädan. Belåning passar långt ifrån alla och därför gäller det att vara försiktig. En portfölj som har 50% belåningsgrad kommer efter en börsnedgång på -50% ha raderat ut allt det egna kapitalet. Nu är så stora börsnedgångar mycket ovanliga men det gäller helt enkelt att vara försiktig.
  5. Håll dig informerad och följ inte råd okritiskt
    Aktiesparande är roligt och allmänbildande. Försök hålla dig informerad om vad som händer och hur de händelserna påverkar de aktier du har i portföljen. Såsom att sjunkande räntor är bra för fastighetsbolagen eller att en bättre industrikonjunktur och svag krona brukar gynna verkstadsbolagen. Följ inte heller råd okritiskt, varken från din vän eller media. Just media har inte till uppgift att hjälpa dig att förbättra ditt sparande utan snarare att ge dig lite ont i magen så att du läser artikeln. Ibland kan det också vara så att en analytiker säger sälj på en aktie som du kanske nyss köpt, men kom då ihåg att denne kanske tänker på 3 månaders sikt medan du kanske har 3 års horisont. Det är enkelt att kopiera någons innehav men det är betydligt svårare att kopiera någons övertygelse om varför bolagen återfinns i portföljen. Den övertygelsen är bra att ha när det blåser snålblåst på börsen och börskurserna sjunker, det är ju ofta då de bästa affärerna görs.
  6. Gör din egen analys
    Försök göra din egen analys och ha en klar uppfattning om varför du äger de bolag du faktiskt äger. Vad är det som gör att du tror på bolaget? Är det ett moget bolag i en mogen bransch som delar ut större delen av vinsten vilket leder till en saftig direktavkastning eller är det morgondagens storbolag som just nu är ett mindre bolag men med hög tillväxttakt?
  7. Sätt upp regler för när du ska omplacera
    Vissa bolag stiger kraftigt i portföljen, andra faller ned i källaren medan en del tenderar att stå och trampa vatten. Det innebär också att viktningen i portföljen förändras. De bolag som går bäst ser sin vikt öka mest och vice versa. Fundera kring när du ska omplacera i portföljen, antingen för att förbättra viktningen så du inte sitter med en blykula eller för att du helt sonika inte tror på bolaget längre.

Finns det något mer att tänka på?

Titta utomlands
Ett sätt att få in lite spännande innehav i portföljen är att titta utomlands. Ungefär var tionde krona hos oss är investerad utomlands, en andel som stiger alltmer. I Sverige består börsen i mångt och mycket av indextunga bank- och verkstadsbolag medan teknikbolagen dominerar i USA.

Läs bolagens kommunikation
En underskattad källa till kunskap är bolagens egna årsredovisningar, kvartalsrapporter och investerarpresentationer. Inte sällan har bolagen även informationsvideos för att på ett enkelt och lättöverskådligt sätt förklara verksamheten. Googla exempelvis bolagets namn följt av ”Investor Relations” så landar du rätt på en gång. Det finns inget som säger att du måste förstå redovisning för att tillgodogöra dig en stor del av materialet. Det kan ju handla om var bolaget är verksamt, vilka affärsområden som finns, var de ser mest tillväxt och hur de ser på framtiden. Ett enkelt och kraftfullt sätt att lära dig mer om de bolagen du vill investera i. Har du funderingar du inte hittar svar på så har i princip alla noterade bolag en IR-avdelning (investerarrelationer) som du kan kontakta och ställa frågor till.

Ställ upp investeringsregler
Försök att konkretisera investeringsregler för hur du ska agera på börsen. De är förvisso inte skrivna i sten men hjälper dig i tider av sur börs då det gör ont i magen och den där rationella delen av dig åker ut med badvattnet. Det bästa är att skriva ned investeringsregler när du börjar investera, när du är vid dina ”sinnes fulla bruk” helt enkelt. Dessa ”regler” kan avse hur mycket du vill spara varje månad, om det är stora eller små bolag du vill investera i, om du får köpa bolag som inte går med vinst, hur hög värdering bolagen får ha, vilken direktavkastning portföljen ska tinga, om du ska investera utomlands med mera. Ta fram ett ramverk som känns bra, förmodligen får du många idéer i samband med att du sätter dig ned och målar upp ramarna för sparandet.

Köp mer när det gör som ondast
De bästa affärerna tenderar att göras i de sämsta av tider, men vanligast är att man följer den onda magkänslan, säljer och därefter förbannar sig att man inte istället köpte aktier när uppgången är ett faktum. Kika på grafen ovan för att se vad jag menar. Självklart kan nedgången fortsätta efter att du köpt fler aktier, men det är just därför du ska fundera på syftet och horisonten i ditt sparande. Om din sparhorisont är några årtionden så är det helt enkelt inte hela världen om börsen går ned ett enskilt kvartal. Om du är i början av din investerarresa så är det, något paradoxalt, en fördel om börsen skulle sjunka under den perioden, då kommer du in på börsen till lägre nivåer och därmed bättre framtidsutsikter. En parallell kan tas till bostadsmarknaden, låt oss anta att den skulle sjunka -20 procent och du står i begrepp att köpa bostad. Då skulle du förmodligen skratta hela vägen till banken, även om det säkerligen skulle vara lite läskigt – tänk om nedgången fortsätter? Men rimligtvis har du i bakhuvudet att det nog blir en god affär, detsamma tenderar att gälla på börsen.

Titta inte blint på direktavkastningen
Det är mycket vanligt att titta på en topplista med bolagen som har högst direktavkastning och sedan snabbt springa till köpknappen. Direktavkastningen baseras ju på relationen mellan aktiekursen idag och senast betald utdelning. Men om framtidsutsikterna snabbt grusas för ett bolag så kan de ju framgent behöva sänka utdelningen, då kan guld snabbt bli kattguld och den höga direktavkastningen blott en hägring. Gillar du utdelningsaktier så har jag skrivit ett inlägg med fällor jag gärna ser att du undviker.

Förkovra dig i kunskap
Ju mer du lär dig om börsen desto mer inser du rimligen att du inte kan, det är lite av charmen. Men kunskapen som krävs för att avsevärt förbättra förutsättningarna för ett lönsamt sparande över tid jämfört med svenskens snittsparande är desto enklare. Har du läst så här långt så verkar det som att du har viljan att lära dig mer. Det finns en hel del bra böcker att förkovra sig i. I denna blogg delar vi med oss av ett knippe läsvärda böcker som skänker mycket kunskap för dig som vill ta din kunskap och sparande till nästa nivå.

Stort lycka till med ditt sparande!
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg