Spaningar från veckan som gick v 22

Börsveckan har, i stort, gått sidledes och den största dramatiken får man söka sig till den amerikanska börsen för att finna. Det har varit ett stort fokus i veckan på det socialdemokratiska förslaget om en ”miljonärsskatt” och det har kommit in nya konjunkturssiffror som visar på styrkekraft i svensk ekonomi.

Annons

Det amerikanska biografbolaget AMC har haft en, minst sagt, turbulent vecka med en rusning från i tisdags där värdet mer än fördubblades och handeln med aktien stoppades vid ett flertal tillfällen, till en nedgång under torsdagen för att därefter stiga igen. Även Blackberry har rört på sig kraftigt i veckan.

Stockholmsbörsen har haft en relativt lugn vecka, detta trots att inköpschefsindexet (PMI) för tjänstesektorn visade den högsta nivån någonsin.

Veckans fem mest köpta aktier

Karolinska Development B

AMC Entertainment Holdings

Investor B

BlackBerry Ltd

Kinnevik B

En händelse som fått mycket fokus denna vecka är den ”miljonärsskatt” och förändringar av investeringssparkontot och kapitalförsäkringar som lyfts i en rapport från en socialdemokratisk arbetsgrupp. Vi diskuterar detta vidare i ett blogginlägg från i onsdags.

I veckan har vi också kunnat summera upp månadens mest köpta och sålda aktier och det kan konstateras att det är en helomvändning från april då köplistan nu toppas av mer offensiva tillväxtbolag så som Kinnevik, Embracer och Evolution medan säljlistan toppades av Volvo, Telia och Addnode. Här kan du läsa när Nicklas summerar upp sparmånaden maj.

Dessutom har vi lagt till funktionen Sparmål i vår app vilket gör det enklare och roligare att spara. Om du är nyfiken på hur detta funkar kan du spana in min kollega Viktors inlägg.

Nedan några tips till djupdykningar:

Avanzapodden #188 – med Johanna & Nicklas – Alexander Jansson på Save Earth Fund gästar oss!

Börsåret 2020 bjöd på en rejäl uppgång för ”gröna aktier” medan 2021 börjat desto mer modest. Hur ska man tänka nu och har det långsiktiga caset förändrats? Alexander investerar inom miljöteknik, vatten och förnybar energi men vad skiljer dem åt? Dessutom får vi lyssna till ett antal case.

Finansiellt fredagsmys #11 – med Moa och Nicklas

Titta på det rykande färska fredagsmyset #9 där du får veckan uppsummerad av Nicklas och mig. Vi fördjupar oss i det socialdemokratiska förslaget, häpnar över svängningarna i meme-stocks och funderar över om dessa svängningar är här för att stanna. Och så lite konjunktur-mätare på det. Njut av det längsta avsnittet – någonsin!

Trevlig helg!

Moa

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg