Checklista för din ekonomi

Första veckorna i januari är en tid av förändring och nystart. Vi rör oss från fjällstugor och julkalas, flyttar till universitetsstäder och ofta har vi bestämt oss för att 2020 ska bli året då vi påbörjar en eller flera goda vanor. Vanor som inte sällan hänger ihop med vår privatekonomi på ett eller annat sätt. Låt oss ta vara på denna energi och titta på fem punkter som kan ge dig mer i plånboken både idag och i framtiden:

1. Titta i backspegeln

Titta bakåt och kategorisera 2019 års utgifter. Har du lagt dina pengar på rätt saker? På sådant du faktiskt värdesätter och inte på en massa slentrianköp som inte ger dig speciellt mycket nytta? När vi kategoriserar alla utgifter vi haft under ett år på detta sätt får vi ofta både en och två ögonöppnare.

2. Fyll på bufferten

Att vara ledig är ofta dyrare än att jobba och det är lätt hänt att vi nallar av bufferten. Inte optimalt, men fyller vi på den snabbt igen är ingen större skada skedd. Hur stor buffert du ska ha, det beror på just din situation, om du har barn, bil bor i bostadsrätt eller hyresrätt m.m. Här ett större resonemang om hur mycket pengar man bör ha i buffert. Vad gäller placering av bufferten, är svaret mer givet. För bufferten är sparkonto med insättningsgarant en närmast självklarhet.

3. Testa balansen

Kolla upp att du har rätt balans mellan börs och ränta. Det vill säga att du har rätt risknivå. Du ska kunna sova gott om natten även om börsen vänder ned 20-30 procent. Det vanligaste är dock att vi är alldeles för räntetunga och har för stor del av vårt sparande placerat på sparkonto eller i en alltför defensiv blandfond

4. Kvalitetskolla dina fonder & aktier

Är aktierna sådana du tror på långsiktigt? Är fonderna aktivt förvaltade bör du kolla upp hur de presterat inom sin kategori. Att de kanske inte ligger i topp senaste halvåret eller året behöver inte betyda något, men över tid vill du såklart få betalt för den högre avgiften. å Avanzas fondsida kan du få massa inspiration kring fonder. Vill du grotta ner dig lite mer rekommenderar jag Placera.se och deras fondskribent Pär Ståhl.

5. Sänk räntan och få dubbel effekt

Lån är på sätt och vis en sparprodukt eftersom du om du får ned räntan på dina lån även får mer pengar att spara. Lånen med högst ränta, såsom eventuella kreditkort eller blankolån, har gräddfil till dina pengar och bör betalas av först. Bolånet är dock också värt lite kärlek, då även en till synes liten räntesänkning där ofta ger stor effekt i kronor. Jämför din ränta med snitträntan både hos din nuvarande bank och hos andra aktörer. Här finns ofta många tusenlappar att tjäna.

Utöver dessa punkter är nystarten även ett gyllene tillfället att se över dina försäkringar, abonnemang och andra löpande kostnader. Även här finns en hel del pengar att spara, men börja i den änden där du kan göra störst skillnad. Det är oftast i ovanstående punkter.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg