Sparkonto eller börsen? Så kan du tänka just nu
När ska man välja att spara på ett sparkonto och när ska man välja att spara i aktier eller fonder på börsen? Här går jag igenom hur man kan tänka!
Börsen har historiskt alltid stigit
Som många vet (och säkert märkt) tenderar börsen att svänga en del i perioder – då kan det vara bra att påminna sig om att den historiskt faktiskt alltid pekat uppåt. Att titta tillbaka på hur börsen utvecklats över tid är ett bra sätt för att förstå att det börsen skakar ibland och se att det inte är första (och sannolikt inte sista) gången som börsen skakar ordentligt.
Sedan 80-talet brukar man prata om att börsen i snitt stigit med 7% per år. Det betyder inte att den stiger 7% varje år utan något år kan det vara +20%, ett annat -5% och ett tredje +8% – men under en längre tidsperiod har snittet historiskt alltså varit 7% per år.
Trots rejäla nedgångar under historiska finanskriser, inte minst under IT-kraschen runt år 2001, den globala finanskrisen 2007–2008 och nu senast under inflations- och räntekrisen 2022 så har börsen ändå lyckats återhämta sig och tuffa på vidare uppåt. Är man som investerare långsiktig har man alltså goda chanser att få en bra avkastning på sina investerade pengar.
Annons
Använd börsen för det långsiktiga sparandet
Ha tålamod och tänk långsiktigt
Bilden på Stockholmsbörsens utveckling ovanför avslöjar en av nycklarna till framgång på börsen: att vara långsiktig. Ge ditt börssparande minst 3-5 år (men gärna mycket längre!) så det får chansen att leverera bra avkastning (och några år av ränta-på-ränta-effekten). Ju längre du sparar desto större kan sparandet växa.
Men som man också ser i bilden är uppgången inte spikrak, det är därför det är viktigt att bara investera på börsen om man har möjlighet att avvara pengarna under en längre tid. Till exempel för barn, för pension, för den ospecificerade framtiden – det är pengar som trivs bra och har möjlighet att växa till sig ordentligt på börsen med tiden.
Månadsspara
Förutom att vara långsiktig är en annan viktig nyckelfaktor för börsframgång att vara regelbunden. Det betyder att till exempel sätta upp ett automatiskt månadssparande i fonder så sparandet alltid blir av, oavsett om börsen gått upp eller ner. På så sätt låter du inte dina känslor ta över. Lägg detta citat på minnet: ”It is not about timing the market, it is about time in the market.”
Den bästa strategin för sparandet är att fortsätta investera även när det lyser rött, det är snarare då du till och med ska försöka investera lite extra om du kan. Väljer du istället att sälja av och lämna börsen när ditt sparande har tappat värde så realiserar du förlusterna. Så om du har möjlighet är det bättre att låta pengarna ligga kvar och jobba tillbaka värdet med tiden.
Riskspridning för att hantera börsens svängar
För att få möjlighet till avkastning så behöver man betala ett pris, och priset betalar man med risk. De upp-och-nedgångar i värde som du upplever i dina investerade pengar är det pris som möjligheten till avkastning (värdeökning) kostar.
Risk går inte att undvika men den går att hantera och minimera. Det gör man bäst genom att ha en bra riskspridning. Se till att ha aktier och fonder som är exponerade mot flera olika regioner och brancher. Väljer du aktier bör du ha minst 10-15 olika. Läs mer om riskhantering här.
Börsen är ett inflationsskydd
En annan sak som kan vara bra att påminna sig om är risken med att inte ha långsiktiga pengar på börsen. Börsen ger nämligen ett inflationsskydd, eftersom den stigande trenden historiskt har varit högre än inflationen. Att låta pengar ligga oinvesterade på ett sparkonto kommer minska värdet på dina pengar med åren.
Här kan du läsa om hur du kommer igång med ditt börssparande i fem enkla steg.
Använd sparkontot för det kortsiktiga sparandet
Pengar som du behöver ha inom de närmsta åren bör ligga på ett sparkonto med en bra ränta så de också kan växa. Här kan du se vilken ränta du kan få på ett sparkonto hos oss just nu.
Det kan vara svårt att veta vilka pengar man kommer behöva inom de närmsta åren. Här är några exempel på vad man kan spara till på ett sparkonto:
- Bufferten: Pengarna för det oförutsedda. Det kan handla om allt från akuta tandproblem till att kylskåpet går sönder. Hur stor bufferten ska vara beror helt på din ekonomiska situation men ett riktmärke är ungefär tre månadsutgifter. Du kan läsa mer om buffert här.
- Resan: En semesterresa bör inte betalas med vare sig buffert eller dyra krediter. Spara istället en summa varje månad under året för kommande semestrar och resor. Det blir både billigare (jämfört med om du betalat på kredit) och lugnare (du vet att bufferten finns kvar).
- Kontantinsatsen, bröllopet, renoveringen: Alla sparmål du har som har en bestämd tidshorisont i närtid bör sparas på ett sparkonto. De hör alltså inte hemma på börsen. Varför? För att börsen rör sig upp och ner och på kort sikt kan värdet på ditt sparande minska. Det hade varit väldigt tråkigt om du skulle betala för bröllopet när en börskris uppstår och du plötsligt har mindre pengar än du satt in. Börsen behöver tid så allt som du behöver på en given tid inom kommande år trivs superbra på ett sparkonto (med ränta).
Glöm inte att det går alldeles utmärkt att kombinera ett kortsiktigt- och långsiktigt sparande. Lycka till!
/Felicia, Privatekonom Avanza
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.