Gå inte miste om avkastning – välj rätt sparform
Börsen har hittills varit det bästa stället att spara långsiktigt på. Ändå sparar 40% av alla svenskar på vanligt sparkonto. Många riskerar att gå miste om framtida avkastning men med rätt strategi kan du ge ditt framtida jag en rejäl extra slant – trots börsstöket.
Hushållens syn på ekonomin är i botten. Enligt Konjunkturinstitutet har hushållen inte varit så här deppiga sedan finanskrisen. Den höga inflationen, stigande bolåneräntor och oro på världens börser är bidragande orsaker.
Den dystra synen på ekonomin återspeglar sig också i hur vi väljer att spara. En färsk undersökning visar att 40% av alla svenskar sparar på räntelösa konton. Var sjätte svensk har sparkonto som slutdestination för sina sparpengar.
Men är det rimligt att sluta spara på börsen i dessa oroliga ekonomiska tider? För ett kortsiktigt sparande på minst fem år är svaret: Absolut! Börsens svängningar är alltför stora för att du ska ha pengar som du behöver inom de närmsta åren på börsen.
För ett långsiktigt sparande på mer än fem år: Absolut inte! Även om börsen i år har varit oerhört deppig (29/6 var Stockholmsbörsens breda index inkl. utdelningar, OMXSGI ner med 26,16% och amerikanska Nasdaq ner med 28,55%) har börsen historiskt haft en stigande trend på i snitt 7% per år.
Fördubbla ditt långsiktiga sparande på 10 år
Den starka kraften i ränta-på-ränta-effekten kan göra underverk för ditt sparande. Om du till exempel investerar 10 000 kronor på börsen i dag skulle du efter 10 år med 7% årlig avkastning nästan ha fördubblat denna summa (hänsyn ej tagen till inflation eller ev. skatter).
Om du månadssparar 2 000 kronor i 10 år skulle du med ett sparkonto utan ränta ha 240 000 kronor. Om du i stället väljer att investera pengarna på börsen skulle du med 7% avkastning per år ha drygt 344 000 kronor.
Men dessa exempel förutsätter alltså att du låter pengarna stå orörda kvar på börsen.
Annons
Exempel på kortsiktigt sparande
Ett kortsiktigt sparande ska alltså placeras på sparkonto, gärna med ränta. Hos oss kan du välja mellan flera olika sparkonton med ränta, fria uttag och som omfattas av insättningsgarantin. Här kan du läsa mer.
Bufferten
Bufferten är vårt viktigaste sparande. Den är för alla oväntade händelser som faktiskt ändå händer i livet: En akut renovering av huset, förlorat arbete, en tand som behöver åtgärdas. Hur stor bufferten behöver vara är helt individuellt men ett vanligt riktmärke är ungefär tre månadsinkomster efter skatt.
Semestern
Den allra billigaste semestern får du om du redan har sparat ihop till den och slipper finansiera den med lån. Eftersom vi, gudskelov, har semester varje år är detta en pott som ska ligga på ett sparkonto.
Bilen, båten, moppen
Om du är beroende av någon form av fortskaffningsmedel i din vardag bör du också ha en pott på ett sparkonto för detta. Ofta täcker en försäkring oväntade utgifter men eventuell självrisk kan vara hög liksom att du då och då behöver byta ut din gamla trotjänare.
Exempel på långsiktigt sparande
Ett långsiktigt sparande kan alltså med fördel placeras på börsen. Här kan du läsa mer om hur du kommer igång.
Pensionen
Det absolut vanligaste långsiktiga sparandet är så klart pensionssparandet. De flesta av oss har många år av sparande kvar till pensionen och då ska vi ta hjälp av börsens långsiktigt stigande trend på 7% per år. När du börjar närma dig pensionsåldern kan du långsamt börja växla om från börssparande till sparkonto eller kanske räntesparande. Här kan du läsa mer om hur du pensionssparar efter ålder.
Barnsparandet
Ett barnsparande har också en längre horisont och passar därför utmärkt på börsen. Här kan du läsa mer om vad man kan tänka på och hur du kommer igång.
Drömmarna
Många har också lite mer diffusa sparplaner. Kanske vet vi inte riktigt vad målet är men vet om att det är bra att någongång i livet (men minst fem år fram i tiden) ha en pott att använda. Då är börssparandet perfekt. Blir det inte den där yogaresan till Indien, Teslan eller stugan med sjötomt kan du alltid putta in ditt drömsparande i ditt privata pensionssparande.
Ska man verkligen spara på börsen nu?
Men är det verkligen läge att spara långsiktigt på börsen nu? Har den bottnat eller kan vi få se ytterligare ras? Det är det ingen som vet. Vad vi vet är dock att börsen kommit ner rejält från de höga nivåer vi såg under förra året och att många välmående bolag har åkt med ner i den allmänna oro som råder. Därför kan det snarare vara ett bra läge att köpa in sig i bolag (antingen direkt via aktier eller indirekt via fonder) nu.
Lycka till!
/Moa
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.