Så vässar du din fondportfölj

Av Johanna Kull

06 dec 20

Share

Vill du ta ditt fondsparande till nya nivåer? Med en eller ett par spetsfonder kan du vässa ditt fondsparande och plocka in marknader eller branscher som du är intresserad av eller tro extra mycket på. Som bonus får du ett sparande som blir roligare att följa.

Sparar du i en globalfond, en Sverigefond och kanske en tillväxtmarknadsfond, då har du redan ett bra sparande. Fonderna kan närmas beskrivas som basfonder och hör hemma i en långsiktigt portfölj. Sparar du dessutom i billiga indexfonder behöver du inte se över dina fonder speciellt ofta. Spara bara på och låt tid och tålamod göra jobbet. Här har jag skrivit mer om hur du kommer igång med ett fondsparande.

Ta dina investeringar till en ny nivå

Tycker du sparandet är roligt och vill du utveckla din portfölj lite, tycker jag att du med fördel kan plocka in en eller ett par smalare fonder också. Kanske fonder som investerar i en bransch ditt hjärta klappar lite extra för? Här några fondtyper som rönt extra stort intresse senaste året.

Teknikfonder – Teknikbolag har varit den överlägset bästa sektorn senaste 25 åren och mycket talar för en fortsatt stark tillväxt. Det här är en fondtyp som jag tycker har en naturlig plats i en bred fondportfölj, och som kan utgöra en större del andel av totala portföljen är de andra branschfonderna. Egentligen är det ju felaktigt att kalla teknikfonder för branschfonder. De kan ju investera i alla branscher, så länge bolagen har ett högt teknikinnehåll. Förutom det kännetecknas teknikbolagen av innovation och många uppvisar en hög vinsttillväxt. Det gör att värderingarna är relativt höga i förhållande till mer traditionella bolag, men så växer ju de tekniktunga bolagen också betydligt snabbare. Att investera i en teknikfond och därmed överlåta själva ”stock-pickingen” åt professionella förvaltare är ett utmärkt sätt att investera i tekniksektorn.

Miljöfonder – Fonder som investerar i så kallade lösningsbolag, det vill säga bolag vars produkt eller tjänst, på något sätt aktivt bidrar till att utnyttja jordens resurser på ett mer klimatvänligt sätt. Dessa bolag återfinns i flera branscher men gemensamt är att de har goda framtidsutsikter och väntas visa hög vinsttillväxt på såväl kort som lång sikt. Det ligger å att säga i allas intresse. Som Patric Lindqvist, förvaltare av Handelsbanken Hållbar Energi sa när han gästade Avanzapodden; Lösningsbolagen måste uppvisa två till tre gånger snabbare tillväxt än BNP kommande årtionden, annars blir konsekvenserna förödande för hela världen.

Läkemedelsfonder – Allt fler lever allt längre och allt fler får det allt bättre. En demografisk utveckling som innebär att fler äldre behöver medicin och den ökade levnadsstandarden leder till att förekomsten av klassiska välfärdssjukdomar som diabetes och övervikt ökar. Med stigande läkemedelskostnader som följd. Det gynnar såklart läkemedelsbolagen och en läkemedelsfond är något som kan vara ett bra inslag i en bred fondportfölj. Här en blogg om läkemedelsfonder .

Vattenbolagsfonder – Rent dricksvatten är en av vår tids främsta och allvarligaste bristvaror. Ungefär 2,1 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten och i takt med ökad befolkning, konsumtion och urbanisering förvärras läget. En megatrend som skapar förutsättningar för bolag inom vattensektorn Här har jag bloggat om fonderna som investerar i rent vatten.

Smalast fond får minst utrymme

Det här är bara ett urval av alla spännande fonder och fondkategorier det finns. Vill du få mer inspiration kan jag tipsa om just sidan med fondinspiration. Mer inspiration kan du också få på Placeras fondsidor och framför allt deras månadsvisa uppdatering över köpvärda fonder just nu.

Det jag vill att du tar med dig är dock tumregeln ”Ju smalare fond, desto högre risk och därmed bör fonden utgöra desto mindre andel av totalt sparande”. Ja medan en globalfond utan problem kan utgöra över 60-80 procent av din totala portfölj, bör inte en smal branschfond utgöra mer än kanske en tiondel. Detta för att du inte ska bli för beroende av en enskild sektor.

Vilken/vilka fondtyper klappar ditt hjärta extra för?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg