Så sparar miljonärerna 2023
Miljonär. Ett mål som många av våra kunder eftersträvar, särskilt bland den yngre halvan där det faktiskt är det populäraste sparmålet. För att bli inspirerad på vägen dit har jag dykt ner i miljonärernas portföljer. Vad har de investerat i och måste man vara ett proffs för att lyckas? Nej, tvärtom, våra miljonärer sparar ganska okomplicerat faktiskt. Låt oss kika!
På vägen mot miljonen kan det ibland kännas som att det bara är de som har haft tur och hittat den där riskfyllda kursraketen som lyckas nå miljonär-målet. Men när vi kikar närmare på våra närmare 120 000 miljonärer visar det sig snarare att det vinnande konceptet är en kombination av att spara mycket och regelbundet, i stora stabila bolag och på flera marknader.
Det här är våra miljonärer
Det som verkligen utmärker våra miljonärer är att de sparar nästan tre gånger så mycket som alla avanzianer i snitt – hela 6 100 kronor i månaden. Bland de som redan är miljonärer är det inte heller ovanligt att vara multimiljonär, snittet är cirka 3 500 000 kronor. En anledning till det kan säkert vara för att det går betydligt snabbare att gå från 1 miljon till 2 miljoner än från 0 kronor till 1 miljon på grund av den otroliga ränta-på-ränta-effekten som ett börssparande ger. Läs mer om hur lång tid det tar att bli miljonär i det här inlägget.
Det är inte heller så förvånande att våra miljonärer är lite äldre än vad avanzianerna är i snitt. Medelåldern för miljonärerna är 53 år, medan snittet för alla kunder är 41 år. Det låter rimligt med tanke på att fler äldre haft möjlighet att spara ihop till miljonen under en längre tid. Undrar du hur många som är miljoner i din ålder? Då kan du läsa detta inlägg om hur många som nått våra olika milstolpar.
Det är också tydligt att det fortsatt är våra manliga kunder som når miljon-milstolpen i större utsträckning – endast 26% av miljonärerna är kvinnor, trots att närmare 40% av avanzianerna är kvinnor.
Så fördelar miljonärerna sina pengar
Vi kan se att fördelningen mellan aktier, fonder, oinvesterade pengar och övriga investeringar för våra miljonärer är väldigt likt fördelningen för avanzianerna i stort. De har en majoritet i aktier, en tredjedel i fonder och drygt en tiondel i cash.
Det som dock skiljer sig åt är att en majoritet av våra miljonärer har ett vanligt obundet sparkonto med ränta hos oss. Att ha ett sparkonto kan hjälpa mycket i sparandet, dels för att det ger en bättre överblick, dels för att det kan hjälpa en i de långsiktiga investeringarna. Läs mer om det här.
De här aktierna har miljonärerna i sina portföljer
Aktierna som miljonärerna har störst innehav i:
Hela 8 av 10 av ovan bolag, alla förutom Avanza Bank och Tesla är en del av Stockholmsbörsens OMXS30, dvs Sveriges största och mest omsatta bolag. Miljonärerna verkar gilla att play it safe och kryddar stabiliteten med vår mest ägda amerikanska aktie Tesla. Förutom stabilitet verkar det finnas en förkärlek för svenska bankaktier. Det ser vi även i listan över vilka aktier som ägs av flest miljonärer.
Aktierna som flest miljonärer äger:
- Investor B
- Volvo B
- Swedbank A
- Kinnevik B
- Hennes & Mauritz B
- Tele2 B
- Ericsson B
- Nordea Bank
- Handelsbanken A
- SBB B
På denna lista kan vi se att miljonärerna, utöver banksektorn, gillar telekom och verkligen älskar de svenska kronjuvelerna på aktiemarknaden. En annan intressant spaning är att fastighetsbolaget SBB har fallit från plats 4 förra året, till att nu med nöd och näppe kvala in på plats 10. Även årets kursraket H&M har fallit från plats 3 till plats 5.
Fonderna som flest miljonärer äger
- Avanza Zero
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza Global
- Länsförsäkringar Global Index
- Swedbank Robur Ny Teknik A
- Avanza Emerging Markets
- Storebrand USA A SEK
- Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
- TIN Ny Teknik A
- Avanza USA
Om vi kikar på fondsidan för miljonärerna så är den ganska lik våra mest ägda fonder totalt, med Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Avanza Zero och Avanza Global i toppen. Det som skiljer sig är att miljonärerna kompletterar med mer teknik, tillväxtmarknader, energi och så även en hel del rena amerikanska fonder.
Hur sparar du för att nå till miljonen (och vidare!)?
/Felicia
All data från 2023-08-21
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza