Förnyad coronaoro på börsen – så bör du agera

Av Avanza

02 nov 20

Share

Den senaste tiden har vi fått förnyad oro på börsen för en andra våg av coronaviruset. Det i sin tur leder till turbulens och ökad volatilitet, alltså att det likt en karusell svänger lite mer. Men hur ska man egentligen tänka när börsen surnar till och hur blir man en långsiktig vinnare? Låt oss åter besöka ett kärt ämne.

Varför faller börsen?

Efter den 18 dagar långa coronakraschen i våras som sänkte börsen (OMXS30) -33,81% fick vi en kraftig återhämtning. Under de efterföljande 211 dagarna steg börsen +47,3%. Nu ser vi en andra kraftig våg av coronaviruset sprida sig över världen. Det sätter skräck i marknaden och påminner om många jobbiga stunder från i våras. Men vi ska komma ihåg att situationen på börsen nog med fog kan sägas vara lite annorlunda idag. Hushåll och företag har redan ändrat rutiner och övat in nya vanor och beteenden. Många som kan arbeta på distans gör det redan i dagsläget och sjukvården har bättre kunskap om viruset. Sannolikheten att den som insjuknar i COVID-19 kommer överleva bör rimligtvis ha ökat från i våras, om man tillåts tro bedömare. Sammantaget är det här intet nytt utan mer av samma.

De hårdast drabbade näringarna såsom hotell, turism, restauranger, transport och sportevenemang väger inte tungt i börsindex och får därmed en liten påverkan. I samhället i stort samt de företag som är direkt drabbade är detta självfallet dessvärre en smärre katastrof.

Utöver oron för en andra våg så oroar sig marknaden också för störningar i den ekonomiska återhämtning som vi sett sedan i våras. Nya nedstängningar i Tyskland och Frankrike är inte det marknaden ville se, men situationen krävde det. Dessutom har vi ett amerikanskt presidentval nästa vecka som brukar ge upphov till lite ökad osäkerhet på marknaden. Ett andra stimulanspaket till amerikanska hushåll som går på knäna har vi inte heller sett, något som kastat börsen mellan hopp och förtvivlan en tid. Sist men inte minst har vi inte fått några tydliga nyheter om när vi kan förväntas få ett vaccin som kommer vara tillgängligt för alla.

Hur bör man agera i sämre börstider?

Köp billigt och sälj dyrt brukar det sägas, med glimten i ögat. Verkligheten är desto mer komplex men faktum är att det inte behöver vara så svårt som många gör det till. Tid och avkastning är som bekant de två viktigaste faktorerna för ett långsiktigt framgångsrikt sparande. På motsatt sida skulle jag hävda att det är en själv som är det största hotet mot portföljens framtidsutsikter. Kollektivt köper vi efter uppgång då vi fått bekräftat att börsen stiger och säljer efter nedgång då det vrider om i magen. Det är inte för inte som Warren Buffetts parhäst Charlie Munger som för övrigt är en tungviktare på one-liners brukar säga att en av de viktigaste egenskaperna för långsiktig framgång är sittfläsk.

Peter Lynch är en av vår tids mest hyllade fondförvaltare. Han förvaltade Fidelity Magellan och lyckades prestera +29% i årlig genomsnittlig effektiv avkastning under 13 år med så många som 1400 innehav i repertoaren. Men faktum är att de flesta fondandelsägare förlorade pengar då de försökte hoppa från tuva till tuva, det är tänkvärt. Låt mig även ta tillfället i akt att tipsa om en av hans böcker ”One Up on Wall Street”. Är du långsiktig på marknaden men får ont i magen när det svänger? Titta inte på portföljen då, utan förkovra dig i en bok och öka ditt humankapital.

Många väljer att helt undvika att titta på portföljen i sämre tider. Det är helt okej men inte optimalt. Jag brukar säga att de bästa affärer görs i de jävligaste av tider och att man ska köpa när det gör som ondast. Nu är nedgången om ca -7% på börsen sedan 12 oktober inte i närheten av vårens kraftiga ras. Men jag vill ändå påminna om att potentialen framåt ökar i takt med fallande börs och vice versa. Det är naturligtvis omöjligt att pricka botten men ju mer det sjunker desto större sannolikhet för att de köp som görs under nedgången kommer bjuda på ett gott bidrag till portföljen den dag det vänder. För vänder, det gör det.

De bästa affärerna görs i de jävligaste av tider så ”köp när det gör som ondast”

Vi går gärna till gymmet och bryter ned muskelmassa frivilligt, dessutom blir vi glada när vi får träningsvärk eftersom det är ett kvitto på att vi gjort något positivt. Det gäller inte på börsen där kursfall snarare leder till magont än muskelmassa. Men faktum är att du har goda förutsättningar att agera rationellt i tider av stor osäkerhet och därmed borga för ökad finansiell muskelmassa imorgon. Ju mer kapital du har i portföljen i förhållande till nysparande desto jobbigare. Det var därför jag i våras sa att kraschen var en förmögenhetstransferering från de äldre till de yngre som har mer tid och avkastning på sin sida. Men om du är i första halvlek av ditt sparande så är en nedgång på börsen nettopositiv, även om det nog inte alltid känns så när portföljen ser ut som en julgran som glittrar rött.

I nedan bild ser du hur mycket vinnarna på de olika listorna stigit under den 211 dagar långa återhämtningen från botten 16 mars och fram till senaste toppen 12 oktober. Det är som sagt helt okej att inte alls titta på portföljen i sämre tider om det gör det hela enklare. Men i min mening ska man försöka agera och dra nytta av det hela, vänd sämre tider till din fördel och tänk på Winston Churchills citat ”“Never let a good crisis go to waste” eller varför inte Warren Buffetts citat ””The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.”

Hur kan de då vara så att aktierna kan stiga så mycket? Bra bolag tenderar att fortsätta vara bra bolag. Ibland faller aktier på egna meriter och då ska man akta sig för att fånga fallande knivar som det heter. Men det finns faktiskt bra bolag som få vill äga när det piskar upp till storm och aktier åker in i frysboxen. Ju mer de faller desto mer ska de stiga tillbaka, allt annat lika. Det är ju dock ingen naturlag att de ska återta forna höjder men ofta blir så fallet om nedgången inte är bolagsspecifik. Om något faller -35 % så måste uppgången uppgå till hela 53,8 % för att återhämta nedgången, ungefär det vi sett i år. Något som halveras måste stiga 100 % och så vidare.

 

Börsen svänger, det ligger i sakens natur

Risk och avkastning hör ihop. Börsen har en naturlig volatilitet och ibland piskar det upp till storm med lite större nedgångar. För dig som är långsiktig är detta inte ett problem, tvärtom skapar det faktiskt möjligheter. De flesta av oss har nog upplevt att man ibland får jaga aktier som bara verkar stiga, varpå man biter i det sura äpplet och köper. Men ibland går det ned och då kan man passa på att köpa det man inte köpte under uppgången eller fylla på de innehav man redan äger. Men hur vanligt är det med nedgångar?

Av de senaste 37 börsåren så har 33 bjudit på minst en korrektion under året, alltså en nedgång på minst -10% från topp till botten. Det är alltså lika vanligt som midsommar, julafton eller din födelsedag. 15 av de senaste 37 börsåren har dessutom bjudit på en ”björnmarknad”, alltså en nedgång på minst -20% från topp till botten. Vän av ordning kanske då undrar hur börsen har avslutat börsåret givet dessa nedgångar. Faktum är att 25 av de senaste 36 åren ändå slutade i positivt territorium, +12,45% i snitt och +14,21% i median.

Över tid tenderar den dock att stiga

Det kan också vara klokt att påminna sig om att de flesta börsåren faktiskt är positiva. I nedan graf ser du historisk börsutveckling från 1984 och då har jag inte ens räknat med återinvesterad utdelning.

För dig som vill läsa mer

Detta är som sagt ett kärt tema och det innebär att det finns spaltkilometer skrivet på detta ämne tidigare. Nedan finns det mer att läsa för dig som vill förkovra dig mer på ämnet:

Lycka till med dina placeringar,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter fraån Avanza. 

Relaterade inlägg