Kan man ta semester från hushållsekonomin?

Av Avanza

16 jun 21

Share

Sommaren är här och för många av oss väntar en tid av semester från jobb, fritidsaktiviteter och skoldiscon. Kanske ser vi fram emot en tid av total avkoppling där mobilen och grubblerierna kring hushållsekonomin får ligga kvar på hyllan. Men kan man ta semester från hushållsekonomin? I detta blogginlägg får du lite tips kring hur du kan göra för att kunna slappna av så mycket som möjligt.

Bufferten, är den på plats?

Att ha en buffert på plats är en garanti för att slippa oro för oväntade ekonomiska utgifter. Med en sådan på plats har du tagit ett viktigt steg i att kunna slippa tänka på ekonomin i sommar. Hur stor bufferten ska vara är så klart upp till livssituationen, men en utgångspunkt kan vara tre månadslöner. Det är också viktigt att inte använda bufferten till icke-nödvändiga utgifter så som en sommarsemester. Denna bör du istället spara på ett separat sparkonto. Varför inte testa vår nya funktion Sparmål där du kan se hur ditt sparande utvecklas på sin resa mot målet?

Annons

Eftersom bufferten är tänkt att användas vid oväntade händelser är det inte lämpligt att ha den på börsen. Sätt den istället på ett sparkonto, gärna med lite ränta, för att du inte ska behöva plocka ut pengarna mitt under en börsnedgång.

Använd inte bufferten till semestern, sätt upp ett eget konto för denna.

Vad kan man behöva göra med sina investeringar inför att man checkar ut på semester? 

Det är så klart helt beroende av hur du valt att investera dina pengar. Om du valt att vara aktiv bör du självklart fortsätta vara det oavsett temperatur och tidpunkt i månaden. Om du däremot valt att spara genom ett månadssparande med en jämn fördelning över regioner och branscher kan du gott kosta på dig att ta det lugnt och låta sparandet tuffa på. Låt dig inspireras av en av världens mest kända och framgångsrika investerare Warren Buffet som bland annat sagt ”Our favorite holding period is forever” liksom det empiriskt bevisade ”time in market beats timing the market”. Det handlar helt enkelt om att agera långsiktigt på börsen. Om du gör det under årets alla dagar kan du gott luta dig tillbaka under sommaren och slippa fundera över hur börsen rör sig.

För att slippa tänka på investeringarna under semestern, investera bara i sådant som du förstår och känner dig trygg med.

Hur många glassar får du för din höga bolåneränta?

Bolåneräntan är, för de flesta av oss, en automatisk dragning från lönekontot som sker utan att vi funderar så mycket över det. Det finns inte heller något incitament hos din bolånegivare att informera dig om hur din bolåneränta står sig jämfört med andras. Just därför behöver du engagera dig själv och säkerställa att du får så låg ränta som möjligt så att du kan lägga pengarna på bättre saker. I detta blogginlägg ger jag tips på hur mycket du kan spara på att förhandla ner din ränta med 0,2 procentenheter och vad de pengarna kan göra för dig på börsen (om du inte gillar glass).

Med en liten insats kan du lägga pengarna på roligare saker än bolåneräntan.

Lite sommarläsningstips

Lediga dagar kan ju också vara ett tillfälle att fundera kring hur man vill utforma sin ekonomi. Nedan har jag samlat några tips som jag hoppas kan ge lite inspiration och stöd på vägen:

  • I detta inlägg delar min kollega Nicklas med sig av av några tankar kring hur man tar svart bälte i hushållsekonomi.
  • Har du tankar kring hur man kommer igång med fondsparande? I detta inlägg får du tips kring vad man kan tänka på och hur man kommer igång.
  • Här kan du läsa om hur du säter upp en sommarbuffert inför nästa sommar.
  • Funderar du kring hur du sätter upp ett barnsparande? I detta inlägg får du tips.
  • Blev du peppad på att äta mer glass istället för hög ränta? I detta inlägg får du tips på hur du förhandlar ner din ränta.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Ha en skön sommar!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg