Hur månadssparar man på börsen i praktiken?

I detta inlägg får du en enkel steg-för-steg-guide i hur du kommer igång med ditt månadssparande. Du får också tips på hur du sätter upp en strategi som passar dig över tid.

Först, ett stort grattis till att du tagit dig så här långt! Att sätta upp ett sparande kan kännas motigt för många men jag hoppas att du efter denna guide känner dig redo att ta steget. Bär med dig att det absolut viktigaste för ditt sparande är att du kommer igång.

Annons

1. ISK är det populäraste kontot

Hos oss kan du välja mellan att spara genom investeringssparkonto, aktie- och fondkonto eller kapitalförsäkring.

  • Investeringssparkonto (ISK) är vårt populäraste konto och passar de allra flesta. Det kostar dig ingenting och du betalar heller ingen vinstskatt. Istället dras en schablonskatt (0,375 % år 2021) från kontot varje år – oavsett om värdet på ditt sparande stigit eller sjunkit. Du behöver inte deklarera dina affärer. Här kan du öppna ett ISK och lära dig mer.
  • En kapitalförsäkring (KF) är också ett populärt konto hos oss och passar bra för dig som har utländska aktier. Kontot kostar dig ingenting och har flera likheter med ISK i och med att du istället för en vinstskatt betalar en årlig schablonskatt. Däremot kan du i en KF välja en förmånstagare för ditt sparande, det vill säga en person som får rätt till pengarna om du går bort. Här kan du öppna en KF och lära dig mer.
  • Ett aktie- och fondkonto (AF) kostar dig ingenting, men för de allra flesta passar ISK och KF bättre. Till skillnad från ISK och KF har detta konto ingen årlig schablonskatt utan skatten betalar du istället när du säljer av innehav som gått med vinst. Du kan också kvitta vinster mot förluster. Skatten är på 30 %  på den vinst som realiseras. De aktieförsäljningar du gör på ett AF behöver du ange på en K4 i samband med deklarationen. Här kan du öppna ett AF och lära dig mer.
Vilket konto passar mig?

För de allra flesta är ISK en enkel lösning för sparandet: Du slipper deklarera och kan enkelt köpa och sälja fonder och aktier. Dessutom omfattas ditt innehav av investerarskyddet och insättningsgarantin.

2. Att sätta upp ett månadssparande

När du har ett månadssparande görs en automatisk dragning från det konto du väljer som sedan placeras på ditt konto hos Avanza. Här kan du skapa ett regelbundet månadssparande.

Du kan också välja om du själv vill placera pengarna varje månad eller om de ska gå till ett förbestämt urval. Hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande är avgörande för om du ska placera pengarna själv eller använda en automatisk placering (se mer under steg 5).

Fördelen med en automatisk placering är att du säkrar ditt sparande mot börsens tillfälliga svängningar. Som bekant går den både upp och ned – även om den historiskt har stigit med i genomsnitt sju procent per år.

3. Bestäm hur mycket du vill spara

Det är så klart upp till var och en hur mycket man vill och kan spara men en vanlig utgångspunkt är att spara ungefär 10 procent av sin lön. De flesta av oss har också att ta hänsyn till amortering vilket är en form av sparande. Om du vill läsa mer om hur man kan tänka kring amortering eller sparande är här ett lästips.

4. Ge sparandet tid

Som jag redan nämnt har börsen historiskt avkastat ungefär sju procent per år. Det säger dock inget om hur den kommer att utvecklas i morgon. Därför behöver du ge ditt sparande på börsen tid att växa. En bra utgångspunkt är att investera pengar som du inte behöver inom minst fem år på börsen.

5. Vad ska jag spara i?

Om du har möjlighet att investera dina pengar på börsen finns två populära alternativ: fonder och/eller aktier. Det som ska styra ditt val är hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande:

  • Jag vill lägga minsta möjliga tid: Avanza Auto består av sex specialfonder med olika risk och förväntad avkastning. Placeringsstrategin baseras på modern portföljteori och de underliggande fonderna ska ha låga kostnader och en bred marknadsexponering. Med en Avanza Auto-fond behöver du inte engagera dig i ditt sparande i särskilt stor utsträckning utan du väljer vilken av de sex olika risknivåerna du vill ha (desto högre risk, desto högre chans till avkastning men också behov av längre sparhorisont).
  • Jag vill lägga lite mer tid: Om du kan tänka dig att någon gång per år se över ditt sparande kan Portföljgeneratorn vara ett alternativ för dig. I Portföljgeneratorn gör du följande val:1. Hur länge du vill spara
    2. Om du vill månadsspara eller göra en engångsinsättning (se steg 2 ovan)
    3. Om du föredrar hög ranking (stjärnor) hos Morningstar eller låg avgift
    4. Om du vill ha fonder med låg CO2-risk eller om du enbart vill ha indexfonderÄven om Portföljgeneratorn gör ett urval åt dig behöver du, någon gång per år, ta en titt på hur ditt sparande utvecklats. Du kommer att ha en bred exponering mot flera olika marknader där några kommer gå upp och några gå ner. För att behålla balansen i ditt sparande behöver du därför ta en titt på detta och justera. Annars får du en onödigt hög risk i ditt sparande. Se mer under steg 6.
  • Jag vill lägga tid på mitt sparande:Om du är redo att vara mer aktiv i ditt sparande är aktier ett alternativ. Det ställer dock krav på att du sätter dig in i bolaget, förstår verksamheten, marknaden det agerar på  och vad de tjänar pengar på. Det finns mängder av olika strategier kring hur man sätter upp en aktieportfölj men ett tips är att börja med en liten summa pengar för att testa på. Får du mersmak kan du gå vidare i ditt sparande. För att få en god riskspridning bör du äga aktier från 10-15 bolag från 5-6 olika branscher.

Lästips om fonder och fondsparande:

Så börjar du spara i fonder

Tips till dig som vill börja spara i fonder

Fondavgifter och riskspridning – det här ska du tänka på innan du börjar spara i fonder

Lästips om aktier och aktiesparande:

Aktier för nybörjare del 1, del 2, del 3

Vad är det optimala antalet aktier i en portfölj

Undvik de vanligaste misstagen på aktiemarknaden

6. Se över ditt sparande

Hur ofta du behöver se över ditt sparande beror helt på hur du valt att investera dina pengar. På sparmarknaden finns alla typer, från de som följer aktiekurser minut för minut till de som ligger i fondlösningar likt Avanza Auto som kräver minimal insats. Det är helt enkelt ditt engagemang när du valde sparstrategi som styr.

Men även om du valt en mer passiv strategi behöver du, åtminstone någon gång per år, se över hur ditt sparande utvecklats. Vissa delar kommer gå upp och andra kommer att gå ner under ett år. För att du ska hålla en sund risknivå behöver du därför ta en titt och kanske pausa sparandet i den del som har gått bättre än övriga.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Lycka till med ditt sparande!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg